Hoe Vendor Management Systemen (VMS) zich opnieuw blijven uitvinden!
Vendor Management Systemen (VMS), zoals Beeline, Nétive en SAP Fieldglass, zijn de afgelopen jaren een onmisbaar onderdeel geworden van het workforce ecosysteem. Deze systemen zijn oorspronkelijk ontworpen om bedrijven te helpen bij het beheren van hun toeleveringsketen van tijdelijk personeel. Echter, in de huidige dynamische arbeidsmarkt, moeten deze systemen zichzelf opnieuw uitvinden om aan de veranderende behoeften van opdrachtgevers te voldoen.
Een van de belangrijkste manieren waarop VMS'en zichzelf opnieuw uitvinden is door het verbeteren van de gebruikerservaring. Oorspronkelijk zijn deze systemen ontwikkeld om voornamelijk vanuit een procurement en compliance perspectief het inhuurproces te ondersteunen en minder vanuit het perspectief van de inhurende managers en het tijdelijk talent. Onder druk van nieuwkomers op de markt zoals Wand en SimplifyVMS, die innovatieve, intuïtieve interfaces bieden, hebben de oorspronkelijke aanbieders de afgelopen jaren al veel verbeteringen aangebracht aan de gebruikersinterface om de gebruikerservaring te verbeteren.
Een ander gebied waarop VMS'en zichzelf opnieuw uitvinden is het integreren van geavanceerde technologieën. Deze systemen maken al gebruik van data intelligence, maar door de toevoeging van bijvoorbeeld predictive analytics komen er nog meer mogelijkheden om gebruikers slim te ondersteunen. Kortom, VMS'en kunnen door het toevoegen van meer functionaliteiten blijven evolueren en steeds meer waarde toevoegen aan organisaties die ze gebruiken.
Voorbeelden van nieuwe functionaliteiten die bijvoorbeeld SAP Fieldglass recent heeft aangekondigd, naast algemene verbeteringen aan de gebruikersinterface, zijn bijvoorbeeld:
- Naadloze integratie met tijdregistratie en/of kloksystemen waarbij het mogelijk wordt om de data uit het tijdsregistratiesysteem te integreren in het VMS waarbij Fieldglass de mogelijkheid gaat bieden werktijden te converteren naar verschillende uurvergoedingen volgens de CAO
- Het toevoegen van zogenaamde Service Procurement-functionaliteiten voor het aanmaken, managen, accorderen en factureren van taakgerichte activiteiten zoals bijvoorbeeld schoonmaak, onderhoud aan machines of het verwerken van tickets bij een servicecenter.
- Integratie van feedback tools om continu informatie op te halen van wat de diverse stakeholders nodig hebben en hoe de dienstverlening verbeterd kan worden. In dit geval door Qualtrix XM interactief te connecten met SAP Fieldglass.
- Geavanceerde integraties met onder andere HCM systemen zoals SAP SuccessFactors ter ondersteuning van een Total Talent-aanpak.
Dergelijke verbeteringen zien we ook bij de andere leveranciers van VMS'en. Het toevoegen van nieuwe functionaliteiten en het toepassen van MI en AI volgen elkaar steeds sneller op. Het juist toepassen van dergelijke vernieuwingen in bestaande processen en programma’s is iets dat zorgvuldig dient te gebeuren om ook daadwerkelijk rendement te realiseren. Belangrijk is wel dat organisaties die een VMS gebruiken regelmatig evalueren en zich blijven aanpassen aan veranderingen in de arbeidsmarkt en de nieuwe mogelijkheden die het gekozen VMS biedt.
Auteur: Ron Bosma