Wat is de impact van AI op sourcing?
De tijd van post & pray is voorbij. Om op een structureel krappe arbeidsmarkt de latent werkzoekenden te vinden en te verleiden, is slimme sourcing nodig. Een ander vak met een andere, tijdrovende benadering. Artificial Intelligence (AI) biedt uitkomst, weet Ronald van Driel van RecruitAgent.
Een recruiter benadert, verleidt, praat met kandidaten en selecteert. En dan vooral kandidaten die beschikbaar zijn voor een specifieke functie. In een schaarse arbeidsmarkt is dat allang niet meer genoeg. Niet voor topfuncties noch voor reguliere operationele functies.
Zie hier de opkomst en noodzaak van sourcing. En dat gaat een stuk verder dan voorheen. Je kijkt hierbij niet alleen naar mensen die op LinkedIn aangeven dat ze op zoek zijn naar een baan, maar je gaat doelgroepen identificeren met potentiële passieve kandidaten. Een heel andere benadering met een heel andere strategie. Met een andere impact door AI.
“Recruitment en sourcing zijn twee totaal verschillende vakgebieden”, legt Ronald van Driel uit. Hij is oprichter van RecruitAgent.ai, een AI-gedreven platform dat binnen vijf minuten na een geautomatiseerde intake gedreven door arbeidsmarktdata, gepersonaliseerde vacatureteksten en wervingscampagnes genereert. De recruiter en de sourcer zijn in dit geval ook andere type personen. “De recruiter praat met iedereen in de organisatie, loopt ook eventjes bij de CEO binnen, en gebruikt die input in de vacatureteksten. De recruiter vindt het leuk om met sollicitanten te praten en met bureaus te onderhandelen. Recruitment is een combinatie van persoonlijke communicatie, sales en marketing. Daartegenover staat de sourcer die zeven van de acht uur op een dag achter een scherm zit te turen en slimme boodschapjes stuurt. Zo’n sourcer is puur tech-savvy. Een heel ander vak, dus.”
Slimme zoekopdrachten maken met AI
Sourcing gaat dus veel verder dan searching; je kijkt niet alleen maar naar LinkedIn-profielen, maar je probeert de scope te verbreden. Als je veel breder gaat zoeken, lijkt dat ook veel meer tijd te kosten. Dat kan intussen een stuk slimmer. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van boolean strings: een reeks zoektermen waarmee de recruiter de online zoekresultaten kan verfijnen.
Van Driel legt uit hoe dat werkt. Stel: je zoekt IT’ers. Die hebben lang niet allemaal een uitgebreid LinkedIn-profiel. Veel van hen hebben een eigen site waar hun profiel staat. Door Google het hele internet te laten afstruinen op basis van meerdere, slimme zoekwoorden in verschillende documenten (pdf, Excel, Word) krijg je veel meer resultaten dan wanneer je alleen naar LinkedIn-profielen kijkt. Van Driel: “Zo’n boolean search string kan echt drie, vier regels lang zijn. Gelukkig is er een AI-tool als ChatGPT die dit voor je kan maken.”
New skool sourcing
Het maken van slimme zoekopdrachten is een mooie toepassing van AI. Maar we kunnen nog veel meer met kunstmatige intelligentie.. Gaan al die AI-mogelijkheden het werk van de sourcer (en van een recruiter) niet helemaal overnemen? Van Driel: “Nee, die recruiter en sourcer blijven nodig. AI gaat hun werk beter maken. Slimmer, efficiënter en eerlijker. De impact ervan zal heel stevig zijn – we staan nog maar aan het begin.”
Volgens Van Driel heeft de komst van AI nu al veel impact op het werk van de sourcer. “De nieuwe sourcer zit misschien iets tussen de recruiter en de sourcer in. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de old skool-sourcers de stap naar new skool sourcing gaan maken. Dat zal niet iedereen lukken.”
Als voorbeeld van die subtiele mix van tech en persoonlijke communicatie wijst Van Driel op de Nederlandse AT-tool Dux-Soup. Daarmee doe je een normale search op LinkedIn. De tool nodigt vervolgens op basis van de resultatenlijst met (van tevoren gecomponeerde) automatische berichtjes enkele tientallen mensen per dag uit om te linken. “Het leuke is dat ik regelmatig te horen krijg: ‘he, he, eindelijk iemand met een persoonlijk bericht’. Terwijl ik feitelijk pas ná het accepteren van het connectieverzoek een persoonlijk bericht stuur naar aanleiding van hun profiel of reactie. Op deze manier leer ik meer mensen kennen en kom ik met hen in gesprek.”
Een ander voorbeeld van een AI-toepassing in recruitment is RecruitAgent, een bedrijf dat mede door Van Driel is opgezet. Daar maken ze onder meer gebruik van AI om sneller en beter vacatures te posten. “Wij krijgen ongeveer tien keer zoveel sollicitanten dan wanneer je zomaar een tekstje de wereld in slingert.” Met een snelheid waar een recruiter zelf niet tegenop kan. Slimme AI, automatisch ingevulde informatie en ChatGPT maken bovendien in vijf minuten een vacaturetekst, claimt Van Driel.
De inzet van AI binnen recruitment en sourcing is geen luxe, maar noodzaak op de blijvend krappe arbeidsmarkt, stelt Van Driel. “Het wordt steeds lastiger om mensen aan boord te krijgen. Met alleen maar vacatureteksten posten kom je er niet. Dan bereik je misschien die 3 tot 15% actief zoekenden - afhankelijk van de doelgroep natuurlijk - maar niet die grote middengroep van latent zoekenden.”
Als voorbeeld van een AI-tool die je kunt inzetten om latent zoekenden te bereiken, noemt Van Driel Recruit Robin. Die zoekt in diverse databases - inclusief je eigen database en LinkedIn-profiel- en komt met suggesties. Door als recruiter vervolgens elke dag de resultaten te beoordelen leert het systeem steeds meer, waardoor die na een paar weken of maanden werkelijk betere resultaten geeft. Het vereist discipline, maar het loont de moeite, stelt Van Driel. “Je kunt als recruiter/sourcer je schaarse tijd veel beter besteden door te focussen op het slimmer maken van je AI-tool en zo het systeem te laten leren.”
Experimenteren
Slimmer en efficiënter sourcen met hulp van AI gedreven tooling: Van Driel laat zien dat het kan. Er zijn alleen honderden recruitment tools – welke moet je kiezen? Voor Van Driel is dat een eenvoudig te beantwoorden vraag: "Maak een keuze. Pak één, twee, drie tools waarvan je denkt: die zien er goed uit en zijn betaalbaar. Ga ermee experimenteren. Als het niks oplevert, gooi je het eruit en pak je een volgende. Het belangrijkste is dat je er gewoon mee begint. En als oprichter van RecruitAgent.ai zeg ik dan natuurlijk dat de beste waar je mee kunt beginnen RecruitAgent.ai is. Die is gratis, je hoeft niks te implementeren en bovendien geeft het een kick-start aan het begin van je recruitmentproces.”